Werking van etherische olie Lavendel, Lavandula Officinalis

Lavendel is de meest veelzijdige etherische olie binnen de aromatherapie. De olie is zeer veilig in gebruikt en is één van de weinige oliën die direct op de huid gebruikt mag worden.

Omschrijving
De Lavendel is een groenblijvende struik met een lengte tot 1 meter hoog. De plant heeft smalle groene bladeren en geeft violet-blauwe bloemen. De lavendelplant groeit het liefst tussen de 800 en 1800 meter hoogte in het grootste deel van het Middellandse Zeegebied. De meest bekende regio waar de lavendel oorspronkelijk van nature voorkomt is in het zuidoosten van Frankrijk, de Provence. Naast Frankrijk zijn er in verschillende gebieden in de wereld lavendelculturen ontstaan. Bekend is de lavendelteelt in Norfolk, boven Londen in Engeland. Australie, Zuid Afrika en Oost Europa zijn tegenwoordig ook bekende lavendelgebieden.

Geur
Lavendel heeft een herkenbare geur. De geur is zoet en kruidig met een ondertoon van bloemen en hout.

Extractie
Lavendel olie wordt verkregen door middel van stoomdestillatie van de bloeiende toppen van de lavendel. Voor een goede kwaliteit olie is tussen de 100 en 150 kilo lavendelbloemen nodig voor 1 liter.

Lavandin
Behalve lavendel olie wordt er ook Lavandin verkocht. Maar deze olie heeft niet dezelfde therapeutische kwaliteiten als de lavendel. De echte lavendel draagt de naam Lavandula Officinalis, Lavandula Vera of Lavandula angustifolia.

Eigenschappen:
Helend, verzachtend, ontspannend, kalmerend, insecten- en parasietenverdrijvend, versterkend op immuunsysteem, slaapbevorderend en bloeddruk verlagend.

Werking/helpt bij:
Luchtwegaandoeningen, stress, hoofdpijn, puistjes, acne, insectenbeten, wondjes, brandwonden, littekens, wintervoeten, stramme spieren, huidverzorging voor gevoelige huid of geïrriteerde huid, keelpijn, reumatische aandoeningen, verkoudheid en roos.

Contra-Indicatie
– Bij zwangerschap of borstvoeding, raadpleeg een arts voor gebruik
– Bij gebruik van bloedverlagende medicijnen of hartproblemen, raadpleeg een arts voor gebruik
– Etherische oliën worden afgeraden bij kleine kinderen
– Etherische oliën bevatten limoneen en linalool en andere stoffen die mogelijk een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Samenstelling:
Alpha-isomethyl Ionone
Amyl Cinnamal
Amyl Cinnamyl Alcohol
Anise Alcohol
Benzyl Alcohol
Benzyl Benzoate
Benzyl Cinnamate
Benzyl Salicylate
Butylphenyl Methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Evernia Furfuracea Extract
Evernia Prunastri Extract
Farnesol
Geraniol
Hexyl Cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Carboxaldehyde
Iso Eugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-octynoate

* Staat er een uitroepteken, dan betekend dat de hoeveelheid van dat stofje een allergische reactie kan veroorzaken.

Etherische oliën hebben een ondersteunende werking op lichaam en geest. De informatie over de werking van de producten met etherische oliën is afkomstig van soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en ervaringen van gebruikers. Nyrela doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De informatie op de site mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen, de informatie op de website mag dan ook niet gezien worden als medisch advies. Raadpleeg bij klachten dan ook altijd een medisch gekwalificeerde arts. Heeft u twijfel over het gebruik van etherische oliën voor uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch gekwalificeerde arts. Gebruik het product altijd zoals aanbevolen, wanneer etherische oliën verkeerd gebruikt worden kan dit schade aanrichten.

Share this post