Tips tuin vogelvriendelijk maken voor meer vogels

Met een paar simpele aanpassingen kan je er al voor zorgen dat er meer vogels naar jouw tuin komen. De belangrijkste reden voor tuinvogels om naar jouw tuin toe te gaan is de hoeveelheid beschikbare voedsel die ze kunnen eten.

Vogelvoeders
Met een vogelvoederhuis of ander voedersysteem kan je veel verschillende soorten vogels aantrekken. Er zijn verschillende soorten voederhuizen te koop met een ander aanbod van voedsel.

Ontdek in de webshop verschillende creatieve handgemaakte vogelvoedersystemen.

Gras
Gras is een belangrijke voedselbron en dient als nestmateriaal. In het gras kunnen vogels namelijk op zoek gaan naar insecten. Merels jagen in het gras op wormen. Gemaaid gras kan je laten liggen en laten drogen. Vogels gebruiken het gedroogde gras als nestmateriaal.

Bomen en struiken
Zorg voor genoeg bomen en struiken die lekker dicht begroeid zijn. Dit biedt namelijk beschutting, veiligheid en voedsel voor vogels. Het beste kan je kiezen voor bomen en struiken die fruit of bessen geven of die doorns hebben. Zorg voor verschillende niveauverschillen ban bomen en planten.

Begroeide schutting
Laat een kale schutting begroeien met klimplanten. Dit zorgt voor beschutting en trekt insecten aan dat weer dient als voedsel.

Bloeiende planten en bloemen
Zorg ervoor dat er in verschillende jaargetijden bloemen bloeien. Insecten komen namelijk op de bloemen af. Uitgebloeide bloemen en pluis kan weer dienen als nestmateriaal voor de vogels. Haal uitgebloeide bloemen niet weg, zaadeters zijn er namelijk dol op en vlinders leggen hier hun eitjes in.

Composthoop
Een composthoop in de tuin trekt veel insecten aan. Maak de composthoop op een afgelegen plek. Hark in de herfst afgevallen bladeren bij elkaar voor de insecten.

Badderplek
Vogels vinden het heerlijk om te badderen in water. Maak bijvoorbeeld een mini vijver met een ondiep gedeelte of koop een waterschaal speciaal voor vogels.

Nestkasten
Een nestkast biedt een veilig plek voor vogels om te broeden. Voor elke vogelsoort is er een andere nestkast.

Share this post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *