Limoneen en linalool, allergie door etherische oliën

Etherische oliën bevatten verschillende stoffen, sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen van deze stoffen. Het gaat met name dan om limonene en linalool, maar ook andere stoffen kunnen een allergie veroorzaken.

Wat is een allergie?
Bij een allergie geeft het lichaam een abnormale en onaangepaste reactie als het in contact komt met een stof. De reactie wordt in werking gezet zodra ons defensiesysteem het stofje opmerkt. Datgene wat zo’n reactie veroorzaakt worden allergenen genoemd. Een allergie kan zich van de ene op de andere dag ontwikkelen, en dat terwijl je het stofje misschien daarvoor al jaren gebruikt hebt.

Er kunnen twee soorten reacties optreden:

Onmiddelijke allergie: Treedt binnen enkele minuten tot drie uur na contact met allergenen op. De allergie uit zich vaak met kleine bultjes die jeuken.
Vertraagde allergie: Treedt na enkele uren tot enkele dagen op na contact met allergenen. Door de vertraging is het lastig te achterhalen welke stof de reactie veroorzaakt heeft.

Limoneen en linalool
De stoffen limoneen en linalool bevinden zich in veel cosmetica producten en in etherische oliën. Limoneen en linalool worden in cosmetica als geurmiddel gebruikt. Deze stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken. De ene olie bevat een grotere hoeveelheid van deze stoffen dan een andere olie.

Limoneen is een natuurlijk voorkomend terpeen die aanwezig is in veel natuurlijke oliën, vruchten en bomen. Limoneen is vooral bekend van de populaire geur lavendel. Limoneen heeft een positieve werking op de spijsvertering, werkt ontspannend , kalmerend, pijnstillend, antibacterieel en slaapbevorderend. Limoneen verzacht ook het effect van citral dat zich in etherische olie bevind. Limoneen zorgt ervoor dat de irritatie van citral gereduceerd wordt.

Linalool is een terpeen dat te vinden is in veel bloemen, kruiden en cannabis. Linalool wordt vooral gebruikt voor de productie van vitamine E. Linalool werkt kalmerend, antibacterieel, immuniteitversterkend en insectendodend.

Andere stoffen
In etherische oliën zitten ook nog andere stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Hierbij kan je denken aan citral, eugenol en geraniol.

Natuurlijke en synthetische allergenen
Wanneer de stoffen voortkomen uit de natuur is het risico op een allergische reactie kleiner. Het lichaam herkend de stoffen beter en dat verkleind de kans op een alergische reactie.

Wanneer de stoffen een synthetische oorsprong hebben herkent het lichaam de stoffen minder goed. Het lichaam zal dan de neiging hebben om de stoffen af te stoten.

Risico op allergische reactie
Het risico op een allergie door deze stoffen hangt van verschillende factoren af:

– De oorsprong (natuurlijk of synthetisch)
– kwaliteit van de etherische olie
– hoeveelheid van de stoffen in het product

Bij Nyrela kan je zien wat de samenstelling is aan stoffen in de etherische oliën. Wanneer er een grotere hoeveelheid van een stofje aanwezig is en dat een allergische reactie kan veroorzaken, wordt dat vermeld met een uitroepteken.

Share this post