Hoe werkt etherische olie op lichaam en geest?

Etherische oliën oftewel essentiële, vluchtige of aromatische olie zijn niet alleen lekker geurend, maar hebben ook nog eens een positieve werking op lichaam en geest.

Wat zijn etherische oliën?
Etherische oliën worden gewonnen door middel van stoom destillatie van een plantendeel of door koude persing van de schil. De olie bevind zich in het weefsel van de plant als hele kleine geurige druppeltjes in speciale zakjes. Een plant of deel van een plant zoals de bloemen, twijgen of bladeren, bevatten maar weinig etherische olie. Er zijn daarom grote hoeveelheden nodig om genoeg olie te winnen. Etherische oliën zijn daarom ook zo geconcentreerd en meestal kostbaar. Elke olie heeft meerdere werkingen en toepassingen.

Hoe bereiken ze ons lichaam?
Via inademing en de huid worden de oliën opgenomen in ons lichaam. Dat kan onder andere door middel van een geur diffuser, massage of bad.

Inademing
Bij gebruik komt de geur direct binnen via het limbisch systeem, ook wel emotionele brein genoemd. Het limbisch systeem heeft een directe verbinding met je zenuwstelsel, dat vervolgens signalen doorgeeft aan je organen en de rest van je lichaam. Het inademen van de geur heeft werking op je gemoedstoestand, de olie kan meteen een kalmerend, opbeurend of opwekkend effect hebben op lichaam en geest. De oliën werken het beste als de geur aangenaam is, wanneer je de geur vies vind zal de olie een minder goed effect hebben op de gemoedstoestand.

Huid
Etherische oliën kunnen via de huid opgenomen worden in het lichaam. De werkzame bestanddelen van de olie kunnen namelijk door de opperhuid heen dringen, waar ze door cellen en lymfe worden opgenomen en terecht komen in de bloedbaan. Wanneer de etherische oliën zich in de bloedbaan bevinden kunnen de werkzame delen het gehele lichaam bereiken. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de oliën de bloedbaan bereikt hebben.

Etherische olie in bad
In bad kan de etherische olie op beide manieren het lichaam bereiken, door middel van de geur inademen en door de huid. Dit maakt badderen in etherische olie zo lekker. De geur zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning en de huid neemt alle goede stoffen op. Etherische olie heeft wel een emulgator nodig. Olie en water mengen namelijk niet, de olie blijft dan drijven en kan voor irritatie zorgen. Als emulgator kan je melk, basisolie of badzout gebruiken.

Bij Nyrela bieden wij badzouten aan met heerlijke etherische olie combinaties. Het zout heeft net zoals de oliën heilzame eigenschappen en dat maakt het bad nog eens extra goed voor lichaam en geest.

Etherische oliën hebben een ondersteunende werking op lichaam en geest. De informatie over de werking van de producten met etherische oliën is afkomstig van soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en ervaringen van gebruikers. Nyrela doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De informatie op de site mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen, de informatie op de website mag dan ook niet gezien worden als medisch advies. Raadpleeg bij klachten dan ook altijd een medisch gekwalificeerde arts. Heeft u twijfel over het gebruik van etherische oliën voor uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch gekwalificeerde arts. Gebruik het product altijd zoals aanbevolen, wanneer etherische oliën verkeerd gebruikt worden kan dit schade aanrichten.

Share this post